Vacanta de iarna in Maramures

decembrie 29, 2016 – 10:59 pm

Unul dintre cele mai frumoase locuri din Romania este Maramures, unde traditiile si obiceiurile se pastreaza cu sfintenie. Ne-am cazat in Borsa unde am fost intampinati de oameni deosebit de ospitalieri.

Cascada Cailor este cea mai mare cascada din Romania (90 metri inaltime). Ca sa o ajungi este nevoie sa iei telescaunul pana pe platou, dupa care se mai merge pe jos inca 30 de minute. Drumul prin padure este de poveste. Cascada Cailor pe timpul iernii este inghetata si ofera o priveliste fascinanta. Este un loc in care se merita sa faci foarte multe poze, daca fotografia este una din pasiunile tale. Numele cascadei vine de la o legenda care spune ca in varful muntelui se aflau hergelii de cai care au fost atacate de un urs, iar acestia au sarit de pe munte si au cazut in groapa in care este acum Cascada Cailor.

Plimbare cu Mocanita iti ofera un peisaj mirific pe ruta Viseu de Sus – Paltin, iar la capatul traseului esti intampinat cu mancare si muzica populara traditionala. Mocanita este un tren cu locomotiva cu aburi, alimentata cu lemne si carbuni. Mocanita este un tren care circula pe o cale ferata forestiera pentru transportul lemnelor. Vagoanele sunt incalzite, dar va recomand sa va imbracati foarte gros. A fost o experienta frumoasa pe care as vrea sa o repet si vara.

Gazdele noastre de la pensiune, ne-au oferit mancare traditionala si seara au venit colindatorii, imbracati in costume populare traditionale, de o frumusete aparte.

In ultima zi, am mers la Cimitirul Vesel de la Sapanta, unde ne-am amuzat foarte tare dupa ce am citit mesajele haioase de pe cruci. Crucile sunt pictate cu o nuanta de albastru si decorate cu motive traditionale. Pe fiecare cruce exista o imagine cu o scena semnificativa din viata persoanei care a murit si o poezie haioasa.

Maramures este o zona superba, incarcata de traditii si obiceiuri bine pastrate.

Post a Comment